Ile kosztuje dobry koniak? Co warto wiedzieć o tym trunku? Sprawdźmy to!

Francja — ojczyzna Napoleona, wielu znanych firm motoryzacyjnych, znakomitego jedzenia i wybornego alkoholu. Każdy zapewne słyszał o takich trunkach jak wina z regionu Bordeaux, czy doskonałych szampanach. Dziś jednak skupmy się na alkoholu będącym dumą regionu Cognac. Ile kosztuje dobry koniak? Jak go pić? Sprawdźmy!

Wyborny koniak? Jean Filloux!

Z całą stanowczością można stwierdzić, że nie będzie ani krzty przesady nazywając ten koniak trunkiem wybornym. Stanowczo potwierdza on tezę, że jest czymś więcej niż zwykłym, komercyjnym trunkiem, który na pewno nie zapadnie nam na długo w pamięci.

Inną dobrą cechą bez wątpienia będzie cena, która zaczyna się już od 189 złotych i już po pierwszej degustacji będziemy mieli jasność, że jest to napój na swój sposób wyjątkowy. Destylarnia ta charakteryzuje się szerokim portfolio swoich wyrobów, przez co każdym może znaleźć coś dla siebie. Więcej o tym trunku można przeczytać na stronie Krest.pl.

Czym jest koniak?

Jest to rodzaj alkoholu wysokoprocentowego produkowanego z winogron, poddawany dwukrotnej destylacji w miedzianych alembikach, a następnie leżakowany w dębowych beczkach. Na etykietach znajdują się również oznaczenia określające wiek trunku.

Wyborny koniak

Gdy naszym oczom ukażą się litery VS, będziemy mieli wiedzieć, że koniak przed rozlaniem znajdował się w beczce przez co najmniej 2 lata, litery VSOP — minimum 5 lat, XO – 6 lat. XO Extra zarezerwowane jest dla koniaków, które przed zabutelkowaniem leżakowały nawet 10 lat!

Ile kosztuje dobry koniak?

Bez wątpienia alkohol ten nie należy do najtańszych, jednak, całe szczęście, Francuzi cenią sobie jakość swoich wyrobów, dlatego też pomimo wydania na butelkę więcej niż byśmy chcieli mamy gwarancję optymalnego stosunku ceny do jakości.

Jaką markę wybrać, by mieć gwarancję, że faktycznie kupujemy trunek wysokiej jakości? Oczywiście można obrać kryterium, jakim jest producent. Na rynku można znaleźć wiele brandów, które, pomimo tworzenia koniaku „taśmowo”, wciąż zapewniają bardzo wysoką jakość napoju.

Jeśli jesteśmy konsumentami poszukującymi czegoś więcej, wtedy warto spojrzeć na mniejszych producentów, którzy zajmują się produkcją od pokoleń, wkładając do swoich produktów nie tylko walory marketingowe, ale mieszankę, na którą składa się doskonałe, kształtowane nieraz od dekad, rzemiosło.

Jak pić koniak?

Gdy chcemy napić się tego alkoholu, należy pamiętać o pewnej, wiążącej się z nim etykietą. Przede wszystkim istotna jest termika. Trunek ten najlepiej podawać w temperaturze około 20 stopni Celsjusza, w smukłym kieliszku, z wydłużoną nóżką.

Dawniej istniało przeświadczenie o tym, że koniak powinien być podawany w niskim, pękatym kieliszku, a najlepiej naczynie trzymać w dłoni i ogrzewać nią szkło. Jest to mit, który został obalony, ponieważ taki sposób podawania koniaku znacząco obniża jego walory smakowe.

Z czym pić koniak?

O ile zasady produkcji koniaku są jasno określone, można wręcz powiedzieć, że są one mocno konserwatywne, to jednak jego spożywanie zależy już tylko od nas. Oczywiście najbardziej znanym sposobem jest picie go z kieliszka „na czysto”, co nie oznacza, że nie można go z niczym miksować.

Świetnie łączy się z tonikiem. Otrzymujemy wówczas bardzo orzeźwiającą mieszankę. Można go również zmieszać z czymś słodszym, sprawdzi się tu napój gazowany, lub sok jabłkowy. Jeżeli ktoś woli nieco bardziej złożone połączenia, wówczas powinniśmy wybrać likier triple sec, sok z cytryny i kilka kostek lodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.