Jak rozpalić grilla węglowego?

Najbardziej lubimy potrawy przyrządzone na grillu węglowym. Mają one cudowny dymny smak i aromat, więc latem chętnie używamy takich grilli w ogrodach i na działkach. Jak szybko i bez wysiłku rozpalić grilla węglowego? Oto sprawdzone sposoby.

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że do grillowania trzeba się odpowiednio przygotować. Zacząć należy oczywiście od przygotowania sprzętu. Pamiętaj, że po każdym użytkowaniu grilla należy wyczyścić i odpowiednio zabezpieczyć. Warto dobrać skuteczne środki do czyszczenia sprzętu, a także przeznaczone do tego szczotki i gąbki. Dobrym pomysłem jest również zakup odpowiedniego pokrowca, który zabezpieczy grill przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi. Kolejnym krokiem jest wybranie odpowiedniego miejsca dla urządzenia. Warto zadbać o to, by stało ono na równym podłożu i było osłonięte od wiatru. Tak przechowywany grill będzie CI służył przez długie lata, a dodatkowo zawsze, kiedy najdzie Cię ochota na pyszności z rusztu, będzie gotowy do działania!

Teraz wystarczy tylko zaopatrzyć się w węgiel drzewny, brykiet i podpałkę dobrej jakości. Pamiętaj by wybierać brykiet wysoce kaloryczny, bez sztucznych wypełniaczy, zawierający wyłącznie składniki naturalnego pochodzenia. To samo tyczy się podpałki. Zdecyduj się na ekologiczną, gdyż chemiczne tanie podpałki dostępne na stacjach benzynowych zawierają mnóstwo toksycznych związków, które są szkodliwe dla zdrowia. Po brykiet i rozpałkę wybierz się do sklepu zaufanego producenta i posłuchaj rad sprzedawców. Nie zostawiaj tego zakupu na ostatnią chwilę.

Rozpalanie grilla – sposób pierwszy

W palenisku grilla należy ułożyć 10-12 sztuk węgla drzewnego. Stwórz z nich rodzaj stożka. Na kawałkach węgla powinna znaleźć się rozpałka w kostkach Weber, która umożliwia szybkie, bezpieczne dla środowiska oraz dla Ciebie rozpalenie przygotowanego stosika. Kostki rozpalą węgiel w kilka chwil nawet w wietrzny i deszczowy dzień.

Cały uformowany i płonący stożek obłóż kolejną warstwą węgla lub brykietu. Nie wolno wówczas przykrywać grilla pokrywą, bo bez swobodnego dopływu tlenu ogień po prostu zgaśnie. Następnie poczekaj, aż węgiel lub brykiet pokryją się popiołem. Będzie to oznaczać, że w środku powstał żar. Wówczas dołóż kolejne kawałki węgla lub brykietu i także poczekaj, aż zacznie się żarzyć.

Następnie węgiel i brykiet należy rozsunąć na całą powierzchnię paleniska lub w sposób odpowiedni do wybranej metody grillowania, dodać kilka kolejnych kawałków i nad rozpalonym materiałem umieścić ruszt. Mniej więcej co 25-30 minut należy dokładać odrobinę brykiet, by utrzymać temperaturę. Pamiętaj też, że podczas grillowania pokrywa grilla powinna być zamknięta przez większość czasu. To sprawi, że brykiet będzie się spalał wolniej, a dania pieczone w stałej temperaturze pod przykryciem będą soczyste i kruche.

Rozpalanie grilla – sposób drugi

Grill łatwo można rozpalić, wykorzystując do tego komin do rozpalania Rapidfire Weber. To proste, a jednocześnie niezwykłe narzędzie, które sprawi, że grill uda się rozpalić naprawdę szybko i bez kłopotu. Wystarczy na palenisku położyć 3-4 kostki rozpałki i je podpalić. Na tym ogniu ustawia się komin, który wcześniej powinien zostać w ¾ wypełniony węglem drzewnym lub brykietem. Komin zapewnia optymalny dopływ powietrza, co sprawia, że dość szybko węgiel lub brykiet zaczynają się żarzyć. Na koniec wystarczy wysypać zawartość komina na palenisko, rozmieszczając żar w wybranych miejscach. Po dołożeniu kilku kolejnych sztuk węgla lub brykietu można zamocować ruszt i rozpocząć grillowanie.

Kominy do rozpalania grilla, choć w Polsce ciągle mało znane, są naprawdę wygodne. Ktoś, kto choć raz użyje tego narzędzia, już nigdy nie będzie chciał się z nim rozstać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *